BLOGI

Työnohjaus siirtää varjoja

Elokuun aamuna mennessäni työhuone Kulmaan huomasin varjon ikkunassa. Ajatukseni pyörivät hetken varjoissa. Niissä, joiden kanssa elän ja miten ne muuttavat muotoa. Muistin erään mobiilin, jonka varjot liikkuvat ja muuttuvat valon siirtyessä ja liikkeessä. Mobiilin katsominen aikoinaan oli minusta rauhoittavaa.

kulma1

Aamun asiakas kertoi työelämänsä haasteista ja mietti, miten ne vaikuttavat häneen ja mitä hän haluaisi muuttaa. Keskustelu polveili kokemuksesta omien voimien vähenemisestä ja työmäärän kasvusta. Hänen työryhmässään oli myös henkilöiden välisiä ristiriitoja. Esimiehenä hänen on selviydyttävä omista töistään ja varmennettava, että työntekijät myös selviävät ja voivat hyvin töissä.

Kävimme läpi tilanteita, joista hän on selvinnyt. Mietimme hänen voimavarojaan tilanteissa, jotka olivat olleet vaikeita. Tunteiden kirjo oli iso onnistumisesta epäonnistumisen pelkoon. Keskustelussa puimme suhteita työntekijöihin ja hänen saamaansa kriittistä palautetta. Mietimme myös, mitä tästä kaikesta voisi oppia. Keskustelun edetessä asiakas huomasi itse mahdollisuuksia toimia toisella tavalla, joita työnohjaajana vahvistin. Tehtäväni oli vahvistaa hänen vaihtoehtojaan. Arvioimme myös niiden vaikutusta arjessa.

Tapaamisessa huomasin asiakkaan olemuksen muuttuvan rentoutuneemmaksi, ja hän myös välillä naurahti. Vaikeat asiat olivat saaneet muodon. Tärkeää oli sanallistaa omia kokemuksia, tunteita ja toimintatapoja ja samalla ulkoistaa niitä. Lopuksi hän sanoi, että tilanne on edelleen vaikea, mutta siitä voi selvitä pala palalta. Sovimme tällä kertaa, että jos tilanne huononee, voimme tavata sovittua aikataulua nopeammin.

Kun lähdin työhuoneelta, huomasin varjon ikkunassa siirtyneen. Ei se kokonaan poistunut – mutta siirtyi.

kulma2

Työnohjaus on yksi keino siirtää varjoa. Puhuminen antaa uusia näkökulmia, ulkoistaa tilanteita ja asioita voidaan määritellä uudelleen.  Samalla mietin, miten voimme liikutella omia varjojamme. Aina voi liikkua ja siirtyä valossa toiseen kohtaa. Varjo ei jämähdä paikalleen. Se on myös liikkeessä ja muutoksessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenottolomake

Tarjouspyyntö, palaute ja lisätietoja? Ota yhteyttä.