BLOGI

Kaupunkikierros on kannanotto asunnottomuudelle

Työskentelin Maunulan terveysneuvontapisteessä 2000-luvun alussa ja tein myös etsivää työtä löytääkseni piikkihuumeita käyttäviä, jotka eivät olleet palvelujen parissa. Päivystin  Maunulan vanhalla ostarilla ruiskut, neulat ja kondomit repussa silloisen työparini Mika Mikkosen kanssa. Tuolloin jos minulle olisi kerrottu, että tulen vielä olemaan Maunulassa opastetulla kävelykierroksella, jota vetää entinen asunnoton, en olisi sitä uskonut. Niin kävi. Pääsin lähiökierrokselle, mikä on kannanotto asunnottomuudelle.

Kalliola on kehittänyt mainion tavan kertoa Helsingin asuinalueista toisenlaisen tarinan. https://www.himastrada.fi/kierrokset/    Tärkein viesti on:

Asunto on ihmisoikeus!

Maunula kierroksen opas Huli on selvinnyt monesta. https://www.himastrada.fi/katuoppaat/huli/

Kierroksella esiteltiin Maunulan lähiöhistoriasta, päihteidenkäytöstä, yhteisöllisyydestä, hippikulttuurista ja avun saamisesta. Kierrokselle antaa syvyyden ja elämänmaun Hulin henkilökohtainen tarina selviytymisestä päihteiden käytöstä ja asunnottomuudesta – varsinainen tarinankertoja elementissään.

Kierroksella otetaan kantaa eriarvoistumiseen ja asunnottomuuteen. Asunnottomia on Suomessa yli 7000. Hulin kertoessa asunnottomuudesta, hän samanaikaisesti puhuu yhteisyydestä, jonka on nähnyt Maunulassa. Siellä tuolloin toimivat viranomaiset tunsivat asiakkaat ja heidän perheensä. Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät tekivät yhteistyötä tiiviisti ja tunsivat toisensa ja tukivat asiakkaita yhdessä päihdetyöntekijöiden kanssa. Huli kertoi Pakilan tiellä olleen posti, josta rahapäivinä käytiin nostamassa rahat. Henkilötodistuksia ei välttämättä löytynyt, mutta asiakkaat tunnettiin. Pienessä lähiössä arjen toiminta perustui paljon tuttuudelle ja naapurin avulle. Huli puhui rohkeasti maailmasta, joka on usein vieras ja mursi ennakkoluuloja. Asiat ovat monikerroksisia.

Huli toi esille yhteisöllisyyden voiman, vaikka kyseessä oli yhteiskunnan laidalla olevat huumeidenkäyttäjät ja osalla oli HIV-tartunta. Pysäyttävää kertomuksessa on, mitä yhteisöllisyydestä voi jakaa ja antaa opiksi keskiverto kansalaiselle. Minuun teki vaikutuksen kaverin tunteminen ja hyväksyminen, vaikka tilanteet olivat vaikeita. Ihmiset auttoivat toisia ja loivat turvaa toisille. Viranomaisia ei ehkä koettu niin kaukaisiksi kuin tänä päivänä. Jollakin oudolla tavalla roolit olivat selvät. Jopa legendaarinen maunulalainen huumepoliisi Torsti Koskista ei kierroksella mollattu. Hänellä oli oma paikkansa. Minulle jäi jokin sellainen vaikutelma, että ihmiset olivat ihmisiä toisilleen, myös viranomaiset. Yhteisö oli jonkinlaisen valvovan silmän alla ja avun saati oli helpompaa. Ongelmia varmasti oli, eikä kysymyksessä ollut ainoastaan lintukoto. Ajatuksia heräsi myös, miten järjestetään toimivat sote-palvelut, niin ettei putoa. Tai jos putoaa voi löytää tien takaisin.

Rohkeutta kuunnella

Eräs kierroksella ollut kysyi, miten Huli selvisi? Hän vastasi kokeneensa yhden lääkärin ymmärtäneen häntä. Tämän sanoessa Hulin keho kertoi, kuinka tärkeä tuo tapaaminen on ollut hänen kuntoutumisensa kannalta. Koskettavaa.  Me emme koskaan tiedä, milloin on hetki, jolloin toisen ihmisen tapaaminen voi olla muutoksen alku. Miten tulemme toisillemme nähdyksi ja miten luotamme siihen, että muutos on aina mahdollista. Jos se vaatii rohkeutta kertoa, niin vaatii se rohkeutta kuunnella.

Kalliolan opas toiminta on hieno kannanotto eriarvoistumiseen ja osallisuuden lisäämiseen tässä ajassa. Siina kuulee tarinan muutoksen mahdollisuudesta. Päihteidenkäyttäjä on muutakin kuin päihteidenkäyttäjä. Hän voi olla meille opas, joka avaa uuden näkökulman ja keskustelun. Hän on voi olla vaikuttaja. Toivon, että kaupunkikierroksilla käy paljon ihmisiä ja haastaisin erityisesti poliitikot mukaan! kierrokset sopii myös alan työntekijöille ja opiskelijoille. Tervemenoa! Minäkin menen jollekin toiselle kierrokselle.

Vuosien varrella olen tavannut Maunulassa asuneita huumeidenkäyttäjiä, jotka määrätietoisella sinnikkyydellä ovat selvinneet. Päihteiden tilalle on tullut toinen intohimo, Hulilla jalkapallo. Jotkut ovat jatkaneet särkynyttä unelmaa, mikä jäi päihteiden takia. Jotkut heistä ovat olleet työkavereitanikin.

Muutama linkki:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005864754.html

https://areena.yle.fi/1-4315107

https://areena.yle.fi/1-4119074

#asunnottomuus, #päihdeongelma #lähiö #Maunula #Kalliola #yhteisöllisyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenottolomake

Tarjouspyyntö, palaute ja lisätietoja? Ota yhteyttä.