BLOGI

Vapaaehtoisten ilta Mielenterveysyhdistys Helmessä

https://mielenterveyshelmi.fi/

”Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen ihmiselle, ollakseen itse ihminen.” -Tommi Taberman

 Sain olla mukana Mielenterveysyhdistys Helmen vapaehtoisten illassa 28.11.2017. Paikka toi mieleen muistoja.  2000-luvun alussa opiskellessani työnohjaajaksi tein harjoittelutyönohjauksen Helmessä silloisille työntekijöille. Nyt teemana oli vapaaehtoistyö.

Juttelimme aluksi teemasta, mitä vapaaehtoistyö on antanut. Useimmat totesivat, että ystäviä, ihmisiä, osallisuutta, mahdollisuuden vaikuttaa, harrastuksia, palkkioksi ruokaa ja retkiä, mahdollisuuden kehittyä, päivärytmin ja sisältöä päivään. Joku oli löytänyt myös puolison. Helmestä on löytynyt asioita, joita ei rahalla välttämättä löydä.  Helmen toiminta nähtiin myös yhteiskunnallisesti merkittävänä.  Yhteinen vapaaehtoistyö tekee mielenterveyskuntoutujen elämää tutuksi, luo luottamusta ja karistaa ennakkoluuloja, antaa sosiaalista pääomaa ja voi tuoda oman mielipiteen esille.

Vertaistuki koettiin yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi. Toiminnassa sai olla mukana omien voimien ja kykyjen mukaan sen verran kuin jaksaa omalta sairaudelta. Ryhmissä voi puhua omista asioista ja niistä ei puhuta kylillä. Kaveri hyväksytään sellaisena kuin on. Erilaisia harrasteryhmiä kootaan myös helmiläisten omien kiinnostusten ja taitojen mukaan. Työntekijät auttavat järjestelyissä ja hankinnoissa. Ihmiset tulevat kuulluksi ja voivat toteuttaa itseään. Tilaisuuden aikana todettiin, että Helmessä saa keskustella uskonnosta ja politiikasta, mutta ketään ei saa käännyttää. Ajatusten vaihto voi olla kiivasta.

Velvollisuutena on hoitaa sovittu vapaaehtoistehtävä ja pitää kiinni sovituista asioista. Esteestä ilmoitetaan ajoissa. Vapaaehtoinen saa työntekijöiltä tarvitsemansa tuen ohjauksen ja avun. Vapaaehtoistyössä voi olla oman aikataulun mukaan ja pitää sovitusti taukoja.

Oman osuuteni lopuksi kerroin vielä tiiviisti Frank Martelan ajatuksia kirjasta Valonööri. Miten elää?

  • Tunne itsesi
  • Uskalla toteuttaa itseäsi
  • Vahvista yhteyttä toisiin ihmisiin
  • Tee merkityksellisiä asioita
  • Avaa silmäsi kauneudelle
  • Joku päivä kuolet. Tanssi nyt kun musiikki vielä soi

https://frankmartela.fi/

sammakko

Kuva Kirsi Marttinen,Ernesto Sammakko

Osallistuminen antoi minulle paljon ajateltavaa. Kaikille meille ei ole itsesään selvää, että olemme mukana tässä yhteiskunnan vaatimusten pyörteessä. Helmen toiminta antaa mahdollisuuden kuntoutujille osallistua ja kokea yhteyttä toisiin ihmisiin. Niin kuin Taberman kirjoitti ”Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen ihmiselle, ollakseen itse ihminen.” Kukaan ei kuntoudu yksin ja tarvitsemme toisiamme joskus enemmän ja joskus vähemmän. Väitän, että jokaiselle löytyy oman kokoinen mahdollisuus tehdä hyvää ja antaa hyvän kasvaa. Tarvitsemme monenlaisia paikkoja olla ja toimia, kokea osallisuutta.

Helmessä on mahdollista toimia myös mielenterveyskuntoutujan tukihenkilönä. Voin vain kuvitella, kuinka antoisa mahdollisuus se on tutustua ihmiseen, jolla ei mennyt ihan niin kuin piti. Tukihenkilönä olo on palkitsevaa ja antaa molemmille yhden ihmissuhteen lisää. Siinä kuulee arvokkaita ajatuksia ja kokemuksia ja luo toivoa ja iloa.  Jos tukihenkilötoiminta kiinnostaa, niin tervemenoa Helmeen. Voit oppia katsomaan maailmaa uudesta kulmasta.

Tutustuin myös mielenkiintoisiin ihmisiin ja erääseen Ernesto Sammakkoon, jonka seikkailuja voi seurata facebookissa.

https://www.facebook.com/p rofile.php?id=100005242307557 .

Mukana oli myös Kaksisuuntaiset ry:n ihmisiä www.kaksisuuntaiset.fi

Illan musiikkianti oli loistavaa Niemikotisäätiön Kulttuuripaja Elviksen bändi Mixed Nuts. Se toi iloa ja valoa sateiseen pimeään iltaan. https://niemikoti.fi/elvis/

Ilta Helmessä vahvisti käsitystä ihmisen voimavaroista vaikeissa tilanteissa. Mielenterveyskuntoutuja on muutakin kuin masentunut, skitsofreeninikko tai kaksisuuntainen. Hän on myös ystävä, puolisi, vanhempi, muusikko, vapaaehtoistyöntekijä niinkuin me ns. terveetkin. Minusta meidän pitäisi olla enemmän yhdessä ja kuunnella toisiamme, ehkäpä iloita, nauraa ja tanssiakkin.

Ja vielä: myös me tavan tyypit voidaan käydä lounaalla Helmessä, ruoka on hyvää ja ravitsevaa!

Seuraavana onkin joulusadut Oivassa 12.12.2017 klo 18.00 https://www.facebook.com/events/715502001953606/

Tervetuloa ja Iloista JOulunaikaa!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenottolomake

Tarjouspyyntö, palaute ja lisätietoja? Ota yhteyttä.