BLOGI

RYTMISTÄ KII!

Syksy on jo tullut. Useat työskentelevät kotona joko kokonaan tai osittain etänä. Toisille se sopii, toiset haluaisivat olla työpaikalla. Toinen nauttii, kun asiat hoituvat etänä nopeammin ja häiriöitä ei ole. Toinen kaipaa ihmisten inspiroivaa seuraa ja lounastaukoja. Näiden kahden välille mahtuu variaatioita riippuen päivästä, tunnelmasta ja työtehtävistä.

Etätöissä päivän rytminvaihtelut voivat olla pieniä. Töitä tehdään koneen ääressä ja luontaisia siirtymiä paikasta toiseen ei juuri ole. Päivän rytmi voi muuttua tasapaksuksi. Etätöiden jatkuessa ota rytmistä kiinni. Työtehtävien vaihtuessa pidä tauko. Jos olet istunut pitkään kannattaako vähän nostaa sykettä. Joku saattaa tanssahdella, joku punnertaa ja joku kävellä talo ympäri. Jokainen löytää omia tapoja. Jos teet kiihkeästi töitä ja aivo raksuttaa, voiko hengittäminen, puhaltelu, paikallaan olo tasata raksutusta. Miten löydät jotakin, mikä luo rauhaa ja aivoille voimaa jatkaa. Kun vilkaiset ikkunasta ulos, jo muutaman sekunnin keskittynyt tarkastelu antaa aivolle lepoa. Itselleni vaikeinta on selkeästi aloittaa ja lopettaa työ. Itsekurin palautuksen paikka.

Etäkokoukset voivat tuntua raskaalta, kun yrittää luoda osallistujien kanssa yhteistä kuvaa ja välipuheet ovat kutistuneet. Kokouksien välit on hyvä rakentaa virkistäviksi. Virkeä osallistuja luo energiaa muihin ruudun takaakin.

Työkavereiden tuki koetaan usein kallisarvoiseksi. Kuulin, että joissakin työpaikoissa on etäyhteyttä pidetty auki, niin että mikrofoni ja kamera on kiinni. Kesken työskentelyn on voinut kysyä kaverilta neuvoa ja vaihtaa ajatuksen. Tämä on yksi mahdollisuus luoda välitön tapa olla yhteydessä korvaamaan käytäväkeskusteluja, huulenheittoa ja lisäämään liittymistä työkavereihin. Liittyä voi oman tarpeen mukaan.

Kun juttelee työkaverin kanssa, voi kysyä myös kuulumisia. Ihmiset eivät ehkä tiedä toisistaan nyt niin paljon kuin ”silloin ennen”. Hyviä työkaveruussuhteiden ylläpito tarvitsee vain hetken ja luo hyvää ilmapiiriä etäältäkin.

Joillakin on mahdollista tehdä osittain etätöitä ja osittain olla työpaikalla. Tämä mahdollistaa valintaa, millaisia töitä tekee etänä ja millaisia paikanpäältä.

Aikaisemmin olen kirjoittanut ilosta ja naurusta. Ei mennä niin etäälle, ettei pidettäisi niistäkin kiinni.

Läsnäolo ja kekseliäisyys auttaa löytämään rytmejä päivään. Vaatii toisinaan kurinpitoa itselle. Pidä rytmistä kii!

kuva pixbay

Yhteydenottolomake

Tarjouspyyntö, palaute ja lisätietoja? Ota yhteyttä.