BLOGI

Miksi työnohjausta ja coachingia / valmennusta esimiehille ja johtajille

”Johtajien on oltava ihmisluonnon opiskelijoita.” — Alexandre Havard

Arki on useimmiten kiireistä, säntäämistä paikasta toiseen. On muistettava paljon ja haasteita ja kysymyksiä on riittävästi. Miten se aika ja voimavarat riittäisivät vielä istumaan ja juttelemaan, kun on selvittävä päivästä toiseen.

Juuri siksi kannattaa ottaa säännöllinen aika ja tila miettimään, mitä minä oikein mietin ja teen. Mitä minä arvostan, koen ja miten käyttäydyn, etten katoa arjen haasteisiin ja unohdu jonnekin sinne. ”Sinne” unohtunut esimies on kaukana itsestään ja työntekijöidensä arjesta.

Työnohjauksessa voi peilata oman esimiehisyyden monia rooleja ja vahvistaa omaa roolia ja tapaa olla hyvä esimies. Esimerkiksi millainen esimies olet henkilöstöjohtajana ja siihen liittyvissä vuorovaikutussuhteissa?  Millainen rooli sinulla esimiehenä on organisaatiossa, jossa työskentelet vai toimitko yksin esimiehenä? Miten tuet työntekijöitä heidän perustehtävässään? Työnohjauksessa voit miettiä omia arvojasi ja peilata niitä yhteisön ja yhteiskunnan arvoihin ja samalla  omia asenteitasi suhteessa muiden asenteisiin. Keskusteluissa voidaan käydä läpi haastavia tilanteita esim. työntekijöiden ja omien esimiesten välillä ja etsiä vaihtoehtoja ja näkökulmia tilanteisiin. Ihmisillä on mielestäni enemmän voimavaroja ja taitoja kuin kuvittelevat. Niitä täytyy vain vähän kaivella. Tapaamisella voidaan käsitellä työelämän muutoksia organisaatiossa ja yhteiskunnassa ja niiden vaikutusta johtamiseen ja esimiestyöhön. Esim. etätyön laajeneminen voi mietityttää, millaista on etätyön johtaminen ja millaisia taitoja siihen tarvitaan. Puhutaan digitalisaatiostaja teköälystä. Muuttaako ne vuorovaikutusta esimiesten ja työntekijeöiden välillä? Työhyvinvoinnin edistäminen ja jaksaminen ovat myös työohjauksen keskeisiä teemoja. Millaista viestiä annan työntekijöille haastavissa tilanteissa? Työnohjauksen yhtenä tavoitteena voi olla tunnekuormituksen vähentyminen. Kun on hyvin voiva esimies, niin siitä hyötyvät työntekijät ja tietysti myös aiakkaat, ei viimeisinä eikä vähäisimpinä.

Coahing/ valmennus on nopeampi tempoinen prosessi, jossa on selvä tavoite ja menetelmät. Esimiehen ei tarvitse yksin miettiä ideoitaan, vaan niitä voidaan jakaa ja muokata ja kehittää yhdessä.

penkit2

Esimies ja johtaja tarvitsee luovan tilan miettiä ja pohtia työtään ja itseään työssä joko yksin tai yhdessä kollegojen kanssa. Luova vapaa tila ajatella ja jutella lisää luovuutta arjessa ja ongelman ratkaisutaitoja sekä itsetuntemusta. Itsetuntemuksen lisääntyminen lisää ymmärrystä muista ja vuorovaikutussuhteista. Töihin on kiva tulla, kun tietää, mitä tekee ja ymmärtää itseään ja toisia paremmin.

Työnohjauksen ja coahingin/ valmennuksen tavoiteista, työskentelytavoista ja tapaamisten tiheydestä sovitaan yhdessä ja niitä arvioidaan prosessin aikana. Jos et ole koskaan kokeillut, niin suosittelen kokeilemaan.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteydenottolomake

Tarjouspyyntö, palaute ja lisätietoja? Ota yhteyttä.