Tänään 2.2.2019 Helsingin Sanomissa Laura Saarikoski kirjoittaa, kuinka palattuaan Suomeen Yhdysvalloista, hän on joutunut opettelemaan uuden puhetavan. Tuntemattomia ihmisiä ei sovi puhetella. Saarikoski kokee itsensä näkymättämäksi, kun ympärillä ei ole enää smalltalkia. Hänen mukaansa smalltalkin tarkoitus ei ole avautuminen tuntemattomalle, vaan hänen huomioimisensa. No, onhan minunkin munaskuihini kirjoitettu: ”Vaikeneminen on kultaa”. Saarikoski myös muistuttaa, ettemme ole hiljainen vaikeneva kansa. Pari lasia ja kielenkannat taas laulaa.
Tällä viikolla (29.1 ) oli ensimmäinen Työnohjauksen päivä. Kauppakeskus Redin vapaassa kaupunkitilassa puhuttiin työnohjauksesta. Kokenut työnohjaaja Ari Saukkonen http://www.arisaukkonen.fi/ puhui, kuinka nostaa työnohjauksessa kissa pöydälle ja rohkeudesta puhua.
Saukkonen toi esille työelämän tilanteita, joita ei välttämättä ole helppo tuoda keskusteluun. Tällaisia asioita voivat olla erilaiset tavat tehdä työtä, ikää ja sukupuoleen liittyvät käsitykset, erilaiset arvot, taustat ja työelämän kokemukset. Työyhteisöä voi mietityttää eri kulttuurien tuomat asiat ja sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvät ihmetykset. Saukkonen korosti, ettei työnohjauksessa puhuta ominaisuuksista vaan työhön liittyvistä asioista, jotka puhututtavat ja ihmetyttävät. Työnohjauksessa voi opetella rohkeutta puhua ja ihmetellä toista ihmistä arvostaen . Se on myös paikka haastaa itseään ja työtovereita puhumaan ja tuoda esille yhteisiä asioista. Kun voi sanoa oman näkemyksensä ja kokemuksensa tulee samalla kuulluksi ja nähdyksi. Voi muuttaa ajatuksiaan ja ennakkokäsityksiä työkavereista. Rohkea puhuminen lisää yhteistä ymmärrystä työstä ja työnyhteisöstä. Se antaa mahdollisuuden tutkia omaa rooliaan ryhmässä ja välineitä muuttaa niitä, jos on tarpeen. Vaikean asian esille tuonnista ja käsittelystä ohjaa työnohjaaja ammattitaidollaan. Saukkonen toisti karjalaista sananpartta: ”Parempi kerta rytinä kuin jatkuva kitinä”. Rohkea puhuminen ja ajatusten vaihto vähentää ihmisten keskinäistä kyräilyä ja natinaa. Se luo reilua ilmapiiriä, missä työnteko luistaa.
Tällä viikolla on puhututtanut vanhustenhuollon esille tulleet laiminlyönnit. Työntekijät eivät ole uskaltaneet puhua epäkohdista. Työnohjauksessa voi puhua epäkohdista ja niiden vaikutuksesta asiakkaisiin ja työntekijöihin. Asioiden miettiminen voi rohkaista tuomaan julki sen, mikä ennen on pysynyt salassa. Saukkosen mukaan Rohkeus vapauttaa. Mielestäni rohkea puhuminen on kuin heittäisi lastin selästä. Sitten on hiljaisuutta ja asioita määritellään uudelleen. Syntyy toivoa ja toivo luo toimintaa.
Arman Alizad on sanonut: ” Rohkeus on sitä, että jokin on merkityksellisempää kuin pelko.” Työelämässä toivon, että koemme työn merkitykselliseksi ja rohkenemme ottamaan asioita esille, vaikka vähän pelottaisi. Kokemukseni on, että kun vaikeasta asiasta saadaan puhe alkuun, ei loppua meinaa tulla.
Puhutaan ja nähdään toisemme. Vaikeneminen ei ole kultaa ja” tyhmänkin” käy viisaasti puhuessa askaruttavista asioista. Rohkeita lauseita on kiva kuunnella. Antoisampaa kuin puhe, mistä ei olisi tarve edes puhua.
#työnohjaus #rohkeus #kissapöydälle #työhyvinvointi #pelko #vaikeneminen #puhuminen